Založ si blog

Ministerka kultúry Šimkovičová využila atentát na Roberta Fica a v tichosti zoštátnila RTVS

V nedeľu som si pozrel vo verejnoprávnej televízii reláciu O 5 minút dvanásť a skoro som odpadol. Čakal som, že nás tam budú politici vyzývať, aby sme sa každý dobre pozreli do svojho svedomia a sebakriticky skúmali náš podiel na radikalizácii spoločnosti, čakal som, že to osladia múdrymi rečičkami o potrebe spoločenského dialógu / „ Pre Boha! To hádam nie! Grupensex na platni. „ Geniálni L + S ešte za čias socializmu /, vychvália do neba pani prezidentku Čaputovú a jej poslednú iniciatívu.

 

Sedel som pred telkou ako prikovaný. Po Makarovi  a Jančkárovej ani chýru a ani slychu. Miesto nich sa tam objavil akýsi mladý moderátor, ktorého som nikdy predtým nevidel. A demokratická a slobodná verejnoprávnosť RTVS ako sme boli na ňu zvyknutí, ako za ňu tak statočne bojujú naše kultúrne herecké elity a opozícia, ako za ňu bojoval aj náš „ Básnik z Levíc “ v Handlovej, bola zrazu úplne preč. Ani stopa po nej neostala.

 

Mladý moderátor privítal miesto politikov štyroch odborníkov z rôznych oblastí – od známej sociologičky, potom vedeckej pracovníčky, špičkového psychiatra až po profesora – kňaza, ktorý v Prahe na fakulte prednáša budúcim novinárom.

 

Mladý moderátor  stručne uviedol spoločenskú situáciu „ po Ficovi“, dokonca bol tak lenivý, že sa ani nenamáhal vysloviť svoj mainstreamový názor, že nám je síce ľúto pána premiéra, ale, že si atentát čiastočne spôsobil aj sám, že aj on bol ten, kto často polarizoval spoločnosť. Žiadny zostrih jeho výrokov za posledných sto rokov.

 

Mladý moderátor túto povinnú jazdu nášho mainstreamu preskočil a hneď prešiel k veci, to jest k samotnej debate. Pýtal sa prítomných odborníkov – boli tam dve dámy a dvaja páni, takže to bolo dokonca rodovo vyvážené. Pravda, ak nerátame zvyšných  sedemdesiattri pohlaví, ktoré tam nemali zastúpenie žiadne. To je len krátka vsuvka pre pokrokových členov PS.

 

Ešte šťastie, že sme aj s manželkou pohodlne sedeli v kreslách v obývačke. Ináč by som možno v mojom dôchodcovskom veku ten šok ani neustál. Po všetkých tých Remišových, Šípošoch, Cigánikových, kde tu občas aj velikán Pročko – nebudem tu siahodlho vypisovať celý zoznam úžasných politikov, ktorým za ich prácu občania platia utešených päťtisíc EUR mesačne a po posledných voľbách sa ich rady ešte rozšírili o pokrokových poslancov PS – zrazu sedeli v televízii štyria vzdelaní a múdri ľudia, rozprávali pokojne a rozvážne múdre veci. A mladý moderátor to celé inteligentne moderoval a viedol. Sedeli sme a pozorne počúvali, za hodinu tam nepovedali ani jednu hlúposť, ani raz si neskákali do reči. A keď niekto z nich rozprával o niečo dlhšie, lebo dostal otázku, ktorá si dlhšiu odpoveď vyžadovala, niežeby sa hneď niekto z diskutujúcich búril, že potom má on menej priestoru na svoje hlúposti, ale naopak. So záujmom počúvali odpoveď svojho kolegu. Dokonca si miestami aj sami medzi sebou kládli otázky. A nikto arogantne nevyskočil ako Remišová, že „ tu kladie odpovede iba moderátor “.

A Jančkárová prezlečená do mužského obleku, prestrojená za mladého moderátora, nikomu neskákala do reči, nenaprávala pána profesora a nedopovedala za neho „ musím uviesť veci na pravú mieru “ . Počúval som pozorne, ale za celú diskusiu som neprišiel  vôbec na to, komu moderátor nadržuje, na ktorej strane stojí. Keď ho zabrala kamera v detaile, mal som pocit, že aj jeho tá diskusia baví, že pozorne počúva všetkých besedujúcich. A priznám, že ani netuším koho volil do parlamentu a koho za prezidenta. Mladý moderátor na rozdiel od svojich starších kolegov ovláda dobre svoju prácu. Vie, že diváci sú zvedaví na zaujímavú debatu, že sú zvedaví na názory a myšlienky jeho hostí a že od neho chcú, aby tú diskusiu dobre a fundovane viedol. Aby sa na ňu kvalitne pripravil.

 

Hodina pri telke ušla, akoby sme sa dívali na nejaký dobrý film. Hostia nielenže rozobrali zo svojho pohľadu spoločenskú situáciu „ po Ficovi “ a zamysleli sa aj nad tým, čo k tomu hroznému činu – atentátu na pána premiéra viedlo, ale dokázali v skratke aj načrtnúť, akoby sme to mali teraz zvládnuť.

 

Dokonca pán profesor vyučujúci nových mladých novinárov na fakulte v Prahe sa asi v polovici relácie  ospravedlnil pánovi premiérovi za celý novinársky stav, za to ako o ňom písali a informovali mnohé naše médiá, hlavne mainstreamu. A doložil to niektorými konkrétnymi príkladmi, ktoré on pokladá za hrubé porušenie etických kódexov novinára, za prejav neprofesionálneho prístupu. Povedal, že bohužiaľ aj médiá a novinári prispeli k výraznej polarizácii spoločnosti.

 

Ešte v úvode besedy ktosi z hostí len tak mimochodom prehodil, že na sociálnych sieťach mu niekto napísal, že nemá rád vedcov.

 

Nuž, domnievam sa po zhliadnutí tejto skvelej besedy, že by to možno až tak nenapísal. Som presvedčený, že keby RTVS plnila svoje poslanie a bola naozaj verejnoprávna, ba dokonca aj prepytujem, kultúrna, keby tam mohli vedci a vôbec múdri ľudia vystupovať v podobných debatách, že by to bolo ináč. Ale pokiaľ vedci slúžia verejne len ako komparz pre politikov počas tlačoviek, a aj to len počas kovid pandémie, a aj to len tí, ktorí sa páčia politikom, potom ťažko možno očakávať nejakú extra úctu k ich sociálnej skupine.

 

Pokiaľ verejnoprávna RTVS zahlcuje divákov takými veľdielami publicistiky ako sú Večery s Havranom, či nebodaj Silná zostava, tak sa nečudujme, že ľudia si ich už naozaj pomaly nevážia. A súčasná RTVS, za ktorú tak demokrati a pokrokoví politici bojujú, má na tom výrazný podiel.

 

Napísať takú nehoráznosť, že by dokonca v našej  verejnoprávnej televízii mohol kde tu vystúpiť nebodaj aj spisovateľ a mohlo by sa v nej hovoriť o knihách, že by v nej mohol byť zaujímavý výtvarník, či iný významný umelec, alebo špičkový odborník z neumeleckej oblasti, to si fakt netrúfam.

 

Ale aby som zase nekrivdil. Zachytil som kdesi, že RTVS dáva neskoro v noci nejaké literárne čítanie, či čo to je. Nevidel som ani jeden diel, lebo ma ani nehne celý večer pozerať na hodinky, alebo si naťahovať budík, aby som videl osem, či desaťminútový program o literatúre neskoro v noci. Kdeže sú staré dobré časy, keď mal v RTVS pravidelne literárnu reláciu literárny kritik Valér Mikula, keď to po ňom robil v trochu odľahčenej forme Dado Nagy. Ďakujem touto cestou Havranovi, že som u neho pred rokmi videl rozhovor so skvelou ruskou spisovateľkou Ľudmilou Ulickou.

 

Hovoriť nebodaj o dokumentoch o svetovom výtvarnom umení je už fakt úplná hlúposť. To si v kľude pozerám v českej televízii.

Tak takto si v súčasnej dobe plní naša RTVS svoje verejnoprávne poslanie, toto je televízia, za ktorú tak bojujú naše herecké elity, pokrokové sily v PS, za ktorú bojoval „ básnik z Levíc“ a bol ochotný za takýto neuveriteľný verejnoprávny šit spáchať atentát na premiéra. Bol za to ochotný zabiť človeka.

 

A keď sme už pri tom boji. Nedávno všetci chodili v čiernom, v smútku nad ohrozením takejto skvelej, umelecky profilovanej a demokratickej  telky. Mainstream nás informoval dennodenne o tom, že vstúpili do akéhosi štrajku aj zamestnanci RTVS.

 

Samozrejme, že verím. Všetkému verím, veď kto by neveril mainstreamu.

Len by ma zaujímalo, ako vznikla dnešná relácia. Odkiaľ zohnali tak narýchlo toho šikovného moderátora, kto pripravil dramaturgicky celú reláciu, ako vybrali hostí. Kto poslal konečne preč Makaru  a Jančkárovú.

A tak rozmýšľam, či to nebolo tým, že nie všetci zamestnanci štrajkujú proti zmenám. Že možno sú v RTVS aj zamestnanci, ktorí tie zmeny vítajú, ktorí sa na ne tešia.

Rozmýšľam, či sa v RTVS  na nejakej milej porade  po „ Ficovi “ nevzbúrili redaktori, že chcú inú televíziu, iný typ publicistiky, iného moderátora.

 

Rozmýšľam nad tým, či nás novinári mainstreamu nehorázne neklamali pri svojom písaní  o RTVS. Ale to asi nie. To by oni nikdá neurobili. Toho Boh nedá, aby nebodaj klamali. Naša intelektuálna elita z Bratislavy.

 

Ak má pani ministerka kultúry, pán Michelko, pán Danko a celá koalícia takéto predstavy o zmenách v RTVS, ako to dnes predviedli jej redaktori, tak im držím palce, aby to dotiahli do konca. Lebo už včera bolo neskoro. A mladý herec v SND, ktorý tak odvážne počas predstavenia povedal, že pani ministerku kultúry  nenávidí, nech si trhne nohou. Aj diváci, ktorí mu vraj tlieskali. A videjko z predstavenia  tohto umeleckého počinu nech SND nakopíruje nielen pre odvážneho herca, ale aj pre všetkých demokratických divákov. Nech si ho odložia na pamiatku pre svoje vnúčatá. Lebo ako povedal potom  jeho umelecký riaditeľ „ divadlo niekedy aj provokuje“.

Boli časy pred mnohými rokmi, keď ešte nebolo pokrokové PS, ba ani statoční a odvážni bojovníci proti mafii v OĽANO, keď ešte svet neexistoval, boli vtedy časy, keď podaktorí príslušníci  zbabelého slovenského národa rozprávali deťom a vnúčatám o tom, ako bojovali v SNP proti nemeckému fašizmu, poniektorí mali aj nejakú tu fotku a ukazovali ju deťom.

Dnešní odvážni demokrati budú potomkom ukazovať videjko z predstavenia v SND.

 

Celkom s pánom riaditeľom SND  súhlasím. Len som si  myslel, že divadlo provokuje uvedením novej originálnej divadelnej hry. Nie tým, že herec šíri nenávisť, že povie, že nenávidí ministerku kultúry.

Ale ja zase až tak do toho nevidím. Som len obyčajný manažér na dôchodku, ktorý chodí päťdesiat rokov do divadla. Neviem či má toľko rokov pán  riaditeľ SND. Mladý, odvážny demokratický herec určite nie.

Nuž ale taká je doba. Pokrok nezastavíš. Aj mamička svätej Gréty / Thurnberg /, známa operná speváčka, vraj počas svojho speváckeho partu na predstavení niekde v Japonsku či kde, súložila so svojím partnerom. Pekné video. Fakt. Teda, zatiaľ ešte nesúložili v opere naozaj. Len to tak hrali. Nie aby teraz nejaký chlap bežal na operu a potom mi sklamaný rozbil kameňom okno. Škoda, že sa mi nepodarilo zohnať libreto tej klasickej opery aj s prekladom. Fakt by som rád vedel o čom si to tie dva krásne tenory spievali tesne pred orgazmom. Tomuto sa myslím hovorí moderné umenie. To už hej.

 

 

Na záver som chcel ešte raz poďakovať hosťom dnešnej debaty, novému moderátorovi a všetkým, ktorí sa na príprave programu podieľali. Perfektná beseda. Dokonca som sem dal aj ich mená, ale potom ma napadlo, že nie je dôležité, aby si tu niekto prebehol ich mená jedným okom a potom ich aj tak zabudol. Ani môj blog nie je dôležitý.

 

Tak som tie mená nakoniec vyhodil.

Dôležité je, aby ste si to pozreli. Vrele doporučujem.

 

www.youtube.com/watch?v=Q3zkRscQAZk

 

 

Robert Kaliňák, dnes to máte za jedna. Tibor Gašpar za dva, a vy, Michal Šimečka, je mi ľúto, ale to je čistá päťka. Horší sú len novinári – tí to majú za dve päťky. / záver /

07.06.2024

„Na počiatku bolo slovo. A to slovo bolo sviňa.“ „Na počiatku bolo slovo. A to slovo bolo sviňa.“ Týmito slovami otvoril Robert Kaliňák tlačovú konferenciu, ktorá mala byť odpoveďou na tlačovku PS. Nevravím, že by som už predtým nepočul od Kaliňáka vystúpenie, ktoré má hlavu a pätu, ktoré sa dá počúvať ešte aj vtedy, keď s ním aj [...]

Robert Kaliňák, dnes to máte za jedna. Tibor Gašpar za dva, a vy, Michal Šimečka, je mi ľúto, ale to je čistá päťka. Horší sú len novinári – tí to majú za dve päťky.

06.06.2024

V pondelok som si pozrel skvelú tlačovú konferenciu môjho obľúbeného politika Michala Šimečku a jeho pokrokového, a ešte aj Progresívneho Slovenska. Celá bola venovaná mimoriadne dôležitej a závažnej téme. Politici vládnej koalície, a predovšetkým SMERu, zneužívajú atentát na premiéra Roberta Fica v predvolebnej kampani eurovolieb. To je podľa Michala Šimečku [...]

Taký politik ako Igor Matovič sa tu ešte nenarodil

16.12.2021

Igora Matoviča sledujem od prvej chvíle ako sa zjavil na našej politickej scéne. Počas svojho desaťročného pôsobenia v najvyššej politike priniesol celý rad originálnych nápadov, priviedol na scénu celý rad významných osobností. Jeden poslanec vedel napríklad pri skladaní poslaneckého sľubu zahrať poslancom pekne na fujare a ešte k tomu aj v slovenskom národnom [...]

váha, spravodlivosť, misky

Súdna rada zvolila Juraja Schwarcza za kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ

18.06.2024 14:13

Schwarcz zastupuje Slovensko na tomto súde druhé funkčné obdobie.

Ohnivý červ, Hermodice ohnivá, carunculata

Poplach na Jadrane. V mori sa šíria jedovaté 'ohnivé červy'

18.06.2024 13:55

Živočích môže spôsobovať zápaly a jed obsiahnutý v bodnutí vytvorí rôzne kožné problémy. Akékoľvek bodnutie si vyžaduje zásah lekára.

Izrael Palestínčania útok obete

OSN: Počet civilných obetí ozbrojených konfliktov vo svete predstavuje 72 percent

18.06.2024 13:36

Komisár Volker Türk zároveň vyjadril znepokojenie nad silným nárastom podielu ženských a detských obetí.

Susko

Susko podá disciplinárny návrh voči sudcom senátu Juraja Klimenta na Najvyššom súde

18.06.2024 13:30

Okrem disciplinárneho návrhu podali na sudcu Juraja Klimenta aj trestné oznámenie.

jabrezina

Tak si myslím ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 271124x
Priemerná čítanosť článkov: 6305x

Autor blogu