Založ si blog

Igor Matovič opäť sypal múdrosti ako z rukáva

V nedeľnej diskusnej relácii O 5 minút 12 venovanej korona vírusu vystúpil dosluhujúci premiér Peter Pellegrini a po ňom aj designovaný premiér Igor Matovič.

 

Dramaturgia slovenskej verejnoprávnej televízie správne usúdila, že dať týchto dvoch pánov za jeden okrúhly stôl, by bolo v súčasnej situácii nielen kontraproduktívne a teda aj zbytočné, ale navyše aj diskriminujúce voči Igorovi Matovičovi.

 

A keďže tu už máme slušné Slovensko, respektíve sa k nemu nezadržateľne po voľbách blížime, nebolo by to fér a ani slušné voči Igorovi. Zvlášť, keď všetci dobre vieme, že doménou Igora Matoviča nie sú okrúhle stoly, stretnutie zoči voči so svojím politickým oponentom, ale tlačové besedy a výlevy na sociálnych sieťach.

 

Vyjadrovať sa k vystúpeniu odchádzajúceho premiéra Petra Pellegríniho je zbytočné. Podal štandardný výkon, informoval o opatreniach vlády a krízového štábu k zamedzeniu, či aspoň spomaleniu šírenia vírusu, aby sme získali čas a priebeh pandémie rozložili v dlhšom čase, čo vytvorí predpoklad lepšie zvládnuť starostlivosť o postihnutých pacientov. Poďakoval všetkým, ktorí sa na riešení situácie podieľajú. A keďže sa jedná o situáciu nie práve bežnú, pridal aj veľkú dávku ľudskej empatie a snahy situáciu aj upokojiť, aj upozorniť obyvateľov na ich zodpovedný prístup. Uviedol celý rad opatrení, ktoré pokladám za rozumné a verím, že prispejú k pokiaľ možno čo najlepšiemu priebehu celej krízy.

 

Úplne iný prístup zvolil Igor Matovič. Hneď od úvodných slov sa kriticky pustil do temer všetkého čo odchádzajúca vláda zatiaľ urobila. Okrem iného  obvinil Pellegríniho a koaličných politikov aj z toho, že sa radšej nezodpovedne venovali volebným mítingom, ako riešeniu tejto vážnej krízy a neplnili si základné povinnosti voči obyvateľom Slovenska. Čosi na tom je. Bolo to presne v dobe, keď Igor Matovič spolu so svojimi druhmi organizoval spanilé výlety do Cannes a vylepoval tam plagátiky po plotoch rodinného domu akéhosi bývalého ministra financií, keď bol Matovič  na výlete tuším na Cypre, či kde, a pútavé fotečky z týchto výletov posielal do médií a zaplavoval nimi sociálne siete. Neviem si spomenúť na jedinú vetu, ktorú by venoval občanom a ich ochrane pred koronavírusom.

 

Prípravu na toto veľké teátro začal už jeho hlavný odborník na financie Eduard Heger pred týždňom v tej istej relácii, keď odvážne obvinil Pellegríniho, že by už mal konečne zobrať na vedomie, že prehral voľby, žeby sa mal chystať na odchod, lebo príde nový premiér. Úžasné bolo pozorovať a počúvať víťazov ako sami medzi sebou súťažili kto je múdrejší a odvážnejší. Neviem či by toto nemala zobrať verejnoprávna televízia ako vzor vzorovej televíznej debaty slušného Slovenska. Načo tam zbytočne trepať niekoho z opozície, či nebodaj s iným názorom.

 

O pár dní na to nám už Igor Matovič priniesol šokujúcu správu priamo z krízového štábu. Oni to absolútne nezvládajú. Nemajú pripravený žiadny plán riešenia, žiadny návrh opatrení čo budú robiť, keď bude nakazených 50, 100, alebo 500 nakazených pacientov. Pellegríni ani jeho krízový štáb nič také nemá!

 

Tento krát s Igorom Matovičom plne súhlasím. Naozaj to nemajú. Len by som chcel doplniť, že nemajú takýto plán ani pre 858 nakazených, dokonca ani pre 1488 pacientov, keď už chce Matovič bojovať aj za občanov voličov Kotlebu, lebo ich nepokladá za fašistov. / za fašistov ich všetkých nepokladám ani ja /. My, čo sme na vysokej škole poctivo sedeli na prednáškach a potom robili skúšky z matematiky, z logiky, či nebodaj niečoho takého ako je teória pravdepodobnosti,  a diplomovú prácu nám nenapísala na dovolenke v Chorvátsku naša kamarátka, ale sme si ju písali sami, čosi tušíme o tom, že takýchto variácií na ktoré Pellegríni a jeho krízový štáb nemajú plán je asi tak trilión, možno ešte o dve tri viac.

 

Matovič nás informoval, že si na krízovom štábe robia srandu zo starostov obcí a miest či županov, ktorí prichádzajú s vlastnými návrhmi na opatrenia. Ja som tam nebol a tak nemienim robiť sudcu, kto má alebo nemá pravdu. Len si myslím, že ak ktokoľvek povedal niečo nevhodné pred Matovičom, tak by ho mali okamžite vyhodiť z funkcie za nepoučiteľnú idiociu. Ja keby som bol politikom, tak pred Matovičom hovorím diplomaticky aj o polnoci opitý a nie ešte cez deň v práci, lebo viem, že to je okamžite v médiách, na sociálnej sieti či na nejakej milej tlačovke. Spomeňme na jeho koaličného druha a kamaráta, gazdu Procházku. Ja viem, šlo o princíp a o pravdu. Len sa akosi nemôžem zbaviť pocitu, že v telefonáte to bol Igor, kto bol aktívny, kto  gazdovi ponúkal platbu casch a úsporu na DPH. Spomeňme si na terajšieho, aj vtedajšie druha v zbrani Richarda Sulíka, ktorý o zlom krky hneď podával trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, keď nášmu, dnes už čochvíľa premiérovi, ktorý vojde do histórie – a ja o tom naozaj nepochybujem, že Matovič a jeho vláda vojdú do histórie. Iná vec je, že som o tom presvedčený z úplne iných dôvodov ako Igor Matovič. – ponúkol niekto 20 miliónov korún za to, aby povalil vládu Ivety Radičovej. Nakoniec Igor povedal, že to bol len vtip jeho kamaráta a Richard Sulík vyzeral ako úplný somár supermanovských rozmerov. A to náš najčestnejší v pohode urobil človeku, ktorý ho dostal na hviezdnu obežnú dráhu slovenskej politiky. A Richard sa ani nenasral – naši politici sa nasierajú za úplne iné veci, o tom ešte bude reč – ani mu len chlapsky nedal po papuli. On sa nenaserie ani teraz, keď ho z ministerstva financií vyfajčí taký exot a velikán ekonomických a manažérskych schopností ako Eduard Heger. / tým samozrejme vôbec nechcem povedať, že by som padal do úžasu z múdrostí Richarda Sulíka. Ale predsa len je to o čosi lepšie ako Heger. /

 

Myslím, že právom jeho vystúpenie označil premiér Peter Pellegríny za obyčajné chrapúnstvo a, že sa už ku Igorovi Matovičovi a jeho výrokom nemieni v žiadnej forme vracať.

 

Ešte šťastie, že tu máme dokonalú pani prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá hneď pribehla slušnoslovensky celú vec vyriešiť. Napomenula politikov, že teraz tu je krízová situácia a politické spory by mali ísť bokom. Podľa nej sú obaja rovnakí, podľa nej mal premiér sklopiť uši a nechať si od Matoviča vyliať na hlavu kýbel pomyjí, ktoré už pomaly začínajú kysnúť, žeby ich už ani prasa mojej starej mamy nezožralo. Potom by možno pani prezidentka pozvala pána premiéra zo zlého Smeru na popoludňajšiu kávičku s dezertom, kde by si ho láskavo vypočula čo v tom ich krízovom štábe vlastne robia.

 

Bývalý premiér Róbert Fico sa svojho nástupcu a straníckeho druha Pellegríniho zastal, poďakoval všetkým, ktorí usilovne a zodpovedne pracujú na riešení súčasnej krízy s koronavírusom. Vyzval Igora Matoviča nech teda predloží on svoj plán na riešenie krízy. A dodal, že Matovič samozrejme žiadny plán nemá.

 

Igor Matovič urobil opäť veľkolepú tlačovku a sľúbil nám občanom, že nás bude chrániť. A verejne nám povedal na čo všetko sa bude premiéra a krízový štáb pýtať. Odľahlo mi. To som si šťastne vydýchol. Už sme za vodou. Už je všetko ok, keď sa na to bude náš najschopnejší a najprezieravejší pýtať. Trochu ma len  rušilo, že to nie je ten plán opatrení, na predloženie ktorého ho vyzval Robert Fico.

 

A tiež ma napadlo, či by už nemohol niekto Igorovi Matovičovi dva týždne po víťazných voľbách konečne vysvetliť, že už nie je opozičným politikom, ale o pár dní bude premiérom.

 

Lenže kto by to mal v OĽANO asi tak urobiť? Hádam nie Eduard Heger, či nebodaj Fecko, ktorý sa dostal na kandidátku OĽANO, lebo sa pred mnohými rokmi pri mítingu Igora Matoviča v Košiciach temer rozplakal, keď v diskusii dojato rozprával o tom ako Fico a SMER kradnú. Tieto odborné predpoklady ho vyniesli až medzi elitu štvorčlennej politickej eseročky Igora Matoviča / viď úchvatná beseda našich štyroch mušketierov Pod lampou u Štefana Hríba po prvých ich víťazných voľbách. Už vtedy oslnili bratislavskú kaviarenskú elitu. Aj keď dnes to oslnenie trochu temnie, ba až pohasína. Na zodpovednosti kaviarenskej elity to však nič neuberá. /

 

 

Toto svoje myšlienkové posolstvo Igor Matovič v televízii znovu zopakoval – a opäť. Mohol by už niekto konečne Igorovi Matovičovi vysvetliť, že nie všetci v tomto štáte sú jeho voliči? Mohol by mu niekto vysvetliť, že si ľudia aj čo to pamätajú, zvlášť, keď to povedal iba pred pár dňami?

 

Ale aby sme nekrivdili nášmu hrdinovi. Kde tu povedal aj niečo nové.

 

Neschopnosť krízového štábu doložil aj na konkrétnom prípade. Poslanec obecného úradu v Giraltovciach, ktorý sa vrátil z dovolenky v zahraničí, sa zúčastnil zasadnutia na obecnom úrade.  Neskôr sa ukázalo, že má pozitívne výsledky testov na koronavírus a teraz sú už všetci poslanci v karanténe.

 

Napriek tomu, že Igor Matovič nám túto správu povedal aj s pridanou omáčkou dvakrát a pred tým sme to už počuli aj z iných správ v televízii, za boha som nepochopil, ako to súvisí s Pellegrínym a jeho krízovým štábom. Ten poslanec sa zachoval krajne nezodpovedne. A to tvrdím ja, čo nie som členom krízového štábu a tvrdím to na základe toho, čo mi neschopný krízový štáb a premiér odkomunikovali v televízii.

 

Tak fakt nechápem čo mal ešte Pellegrínni urobiť viac. Mali mať výjazdové zasadnutie krízového štábu v Giraltovciach a vlastnými telami zabrániť ich miestnemu poslancovi v účasti, alebo ho mali rovno pozvať na krízový štáb a všetci od neho ochorieť? Tomu fakt nerozumiem. Tomu môže naozaj rozumieť len volič OĽANO. Ale hádam aj to nie každý.

 

Igor Matovič nám v relácii tri krát povedal, že dúfa, že premiér Peter Pellegríni nevymyslí vo vláde nejaké lotroviny a obštrukcie, aby nemusel odovzdať vládu jemu, Igorovi Matovičovi. Ak už ponechám bokom infantilný slovník budúceho premiéra – lotroviny, pusipajtáši. Toto a všeličo iné sme počuli od budúceho premiéra Igora Matoviča  – potom stojí za zmienku, že napriek tomu, že toto vážne, ak už nie obvinenie, tak aspoň dôvodná obava,  zaznelo v relácii tri krát. Igor Matovič, ako to je u neho zvykom, sa ani nenamáhal uviesť čo len jediný nie že dôkaz, ale ani dôkazček či aspoň indíciu, ktoré by ho k tomu tvrdeniu viedli. Skrátka je to tak. A hotovo!

 

Igor Matovič skrátka skritizoval čo sa dalo. Keď mu moderátor nesmelo pripomenul, že opatrenia súčasnej vlády sa stretli s pozitívnym ohlasom aj v zahraničí, tak to ako tak veľký Igor uznal, ale hneď dodal, že to všetko bolo neskoro.

 

Divák márne čakal, že v tejto krízovej situácii povie najspravodlivejší aj svoj názor na Richarda Sulíka, ktorý presviedčal generálneho riaditeľa Zornice, aby nepodpísal zmluvu s terajšou vládou na dodávku ochranných textilných rúšok a vlastne tak prispel ku ohrozeniu zdravia zdravotníckeho personálu, ktorému by boli v situácii ich nedostatku prednostne určené. / mimochodom, nebol to náhodou pokus nášho popredného demokratického predstaviteľa slušného Slovenska o spáchanie trestného činu všeobecného ohrozenia!? A to v situácii, keď jedni pracovníci rúšky zháňajú – povedzme, že možno aj neskoro, ale predsa len zháňajú a druhí nahovárajú dodávateľa, aby ich slovenskej vláde nedodal.

 

Nuž ak toto nie je dôvod pre Igora Matoviča, aby Richard Sulík a celé jeho demokratické SAS okamžite vypadli z účasti na zostavovaní vlády, tak potom už naozaj neviem čo by to malo byť. Hádam len to, keby Sulík osobne roznášal korona vírus občanom. Začať by mohol prednostne u svojich voličov. Možno by sa im konečne otvorili oči a prišli by k rozumu.

 

Médiami prebehlo pôvabné video s Borisom Kollárom. Vraj týmto  ho už nasrali!  Márne som dúfal, že hovorí o Richardovi Sulíkovi a jeho svojráznom prístupe ku riešeniu koronakrízy a zháňaniu ochranných rúšok pre občanov. Kdeže! Tak to ani náhodou!

 

Jeho nasral nezodpovedný prístup vedúcich predstaviteľov štátu, ktorí nedokážu ochrániť tento národ v tejto ťažkej skúške.

 

Jeho úprimné nasranie ma fakt dojalo. Tuším sme tu ešte ani nemali politika, ktorému by tak vrúcne záležalo na dobrom živote nás občanov. Veď nám preto aj postaví 25 000 nájomných bytov, potom povie, že len 10 000, potom vari tisíc, nakoniec presvedčivo deklaruje, že treba niečo robiť. Vraj keď postavíme aj desať či sto bytov, aj to bude viac ako nič. Nuž veď áno. Svätá pravda. Hocičo je viac ako nič.

 

A ďalej oduševnene pokračuje – okamžite treba začať konať! Vidím to veľmi zle!

 

Čo na tom, že okrem priaznivých ohlasov na činnosť Pellegríniho a krízového štábu zo zahraničia, opatrenia pozitívne hodnotí  aj známy virológ Fedor Čiampor, ktorý sa vedeckému skúmaniu vírov venuje už vyše päťdesiat rokov, je členom SAV a viacerých vedeckých organizácií. Okrem iného hovorí, že opatrenia vlády prišli včas a sú adekvátne. Alebo v inom rozhovore, dalo by sa možno diskutovať o tom, kedy zavrieť hranice štátu, alebo povedzme školy. Lenže pokiaľ nemáte prvých nakazených, pokiaľ situácia nevykazuje znaky epidémie, nemôžete nič z toho urobiť.  

 

Lenže vysvetlite to našim novým politickým géniom. Všetko vedia, všade boli.

 

V tejto súvislosti by som rád spomenul telefonický rozhovor s mojim kamarátom, ktorý bol lyžovať aj s rodinou v Taliansku. Minulý štvrtok to bolo. Povedal, že je celý rád, že im už konečne skončila povinná karanténa a nikto s rodiny neochorel. Všetci štyria sú zdraví. Že je zvedavý, ako to vyzerá vo firme, lebo ju riadil len cez telefón a všetko čo vie, je to, čo mu povedali zamestnanci. Aká je realita, to uvidí teraz.

 

A tak ma napadlo, že predsa celý ten krízový štáb pod vedením Petra Pellegríniho musel začať pracovať dávno pred tým, než začali jeho vystúpenia v televízii. Veď odkiaľ by sa to ináč môj kamarát dozvedel? Prečo by len tak zo zábavy stiahol seba aj celú svoju rodinu z verejnosti, prečo by mal nechať chod svojej firmy v rukách zamestnancov na dva týždne? Ak ma pamäť neklame, ešte ani raz to neurobil. Aj v lete, keď idú k moru, vyhlási dovolenku pre všetkých spoločne.

 

Tak ma napadlo, že sú u nás politici, ako napríklad súčasný premiér, ktorí usilovne a zodpovedne pracujú a nemajú čas na efektné tlačovky.  Verejné vystúpenia začnú robiť až vo chvíli, keď si to vývoj situácie vyžaduje – a to nie preto, aby nám predviedli na čo dokonalé zase prišli, ale preto, aby jednak vyzvali občanov ku spolupráci a zodpovednému prístupu, a tiež preto, aby splnili svoju povinnosť informovať občanov a urobiť všetko preto, aby sme si boli vedomí vážnosti situácie a súčasne zbytočne nepodliehali panike. Odchádzajúcemu premiérovi sa  zatiaľ darí napĺňať reálnym obsahom toto svoje poslanie.

 

Sú tu však aj politici ako Igor Matovič, ktorí reálne robia pre riešenie situácie to čo robia, ale o tom ….. dokážu robiť štyri tlačovky do týždňa. Politici, ktorí sú úprimne presvedčení, že v dnešnom svete médií a marketingu je hlavné byť videný. To ostatné sa už nejako utrasie.

 

Veď ešte aj takú dôležitú a podstatnú vec ako zostavovanie novej vlády rieši Igor Matovič ako marketingové divadlo pre masy. Kde tu sa s úsmevom pochváli, že teraz, keď sa nevenovali  novinárom, stihli urobiť dva krát toľko. Je to skrátka obeť novinárov.

 

Kde tu, keď už je chvíľu od novinárov pokoj a môžu teda urobiť dva krát toľko, sa aj so svojim revolučným spolubojovníkom nafilmujú na videjko ako Sulík počas koaličného jednania pre neho varí noky a hneď to aj zavesia do televíznych správ. Škoda, že videjko bolo také krátke. Nedozvedel som sa, či to náhodou nedopadlo s tými nokmi ako v Pelíškach.

 

A v piatok dokonca najväčší oznámil svetu a svojim koaličným partnerom na Facebooku: Dnes sa budú diať veci. Pohár pretiekol, už stačilo!

 

Ale aby som Igorovi Matovičovi zase nekrivdil. Kde tu povedal aj niečo k veci. Napríklad aby sme nosili ochranné rúška, aby sme si ich urobili aj svojpomocne doma.

 

Lenže to nám už vari týždeň hovorí aj premiér Pellegrini. Dennodenne apeluje na občanov, na ich zodpovednosť. No a porovnávať ľudský prístup premiéra s revolučným prístupom Igora Matoviča je úplne zbytočné.

 

Najkrajšie bolo ako Igor Matovič apeloval na politikov, aby dali teraz politiku bokom, aby korona krízu nezneužívali na politické boje.

 

To ma naozaj dostalo. Jediný, kto to robí je on, Igor Matovič a jeho politickí spolubojovníci Richard Sulík a Boris Kollár. Okrem nich naozaj nikto.

 

Prezidentka Čaputová pred pár dňami vyzvala spoločnosť aj politikov, aby v týchto ťažkých dňoch odložili politické sváry, aby  spolupracovali.

 

Ona vie pekne rozprávať takéto treťosektorové, mimovládkarské múdrosti nad ktorých hĺbkou potom žasnú naši intelektuáli.

 

Ja som len obyčajný občan. Nemám nič proti tomu, aby sa prípadne politici spojili v spoločnom úsilí chrániť občanov pred šírením koronavírusu.

 

Len si ako občan tejto krajiny želám, aby Igor Matovič ako premiér štátu verejne v televízii požiadal o spoluprácu Pellegríniho, či iných vybratých členov krízového štábu a aby toto jeho vystúpenie verejnoprávna televízia opakovala každý deň aspoň týždeň.

 

Potom by ma ich prípadná spolupráca aj potešila. Ale ak to Pellegríny a jeho ľudia urobia bez tohto, hoci aj minimálneho gesta, len pre vznešené frázy pani prezidentky, potom čo na nich noví víťazi nakydali koľko mohli, potom je u mňa súčasný premiér naivný truľo, ktorý nechápe, že ľudia ako Matovič and company slušnosť a nebodaj aj zodpovednosť pokladajú za slabosť.

 

A v tom je predsa len rozdiel. Skoro až podstatný.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taký politik ako Igor Matovič sa tu ešte nenarodil

16.12.2021

Igora Matoviča sledujem od prvej chvíle ako sa zjavil na našej politickej scéne. Počas svojho desaťročného pôsobenia v najvyššej politike priniesol celý rad originálnych nápadov, priviedol na scénu celý rad významných osobností. Jeden poslanec vedel napríklad pri skladaní poslaneckého sľubu zahrať poslancom pekne na fujare a ešte k tomu aj v slovenskom národnom [...]

V utorok obsadili antivaxeri z vedeckých kruhov vysielanie ČTV 2 a polícia vôbec nezasiahla

19.11.2021

V utorok večer obsadili antivaxeri z vedeckých kruhov vysielanie ČTV 2 a odvysielali filmový dokument Lovci mikróbov. S manželkou sme si po vzhliadnutí niekoľkých pripomenutí povedali, že to bude asi nejaká Covid propaganda, ale vraveli sme si, že nezaškodí, vypočuť si aj názory druhej strany. Filmový dokument sa tváril spočiatku veľmi nevinne. Príjemným a pútavým [...]

Igor Matovič zachráni občanov pred koronou aj keby ho mali potom za to ukrižovať ako Ježiša Krista

29.10.2020

V tomto blogu kde tu prezradím nejaké tajomstvo, možno aj veľké. A nie je vylúčené, že nejaké dôležité tajomstvo neosvetlím vôbec. Tak to už niekedy chodí. Zvlášť, keď nám hrozí zo všadiaľ korona. Okrem toho, že nám Covid utešene ohrozuje naše zdravie, celkom slušne rozvrátil aj našu spoločnosť. Tridsať percent obyvateľov serie na opatrenia – [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

jabrezina

Tak si myslím ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 40
Celková čítanosť: 261945x
Priemerná čítanosť článkov: 6549x

Autor blogu