Založ si blog

Okupácia Československa v 68 očami dvanásťročného chlapca / úryvok z prozaickej knihy Ján Brezina Spievanie dospievanie */

Zomrel Josif Vissarionovič Stalin. Zomrel Klement Gottwald. Čo robiť? Ako ďalej bez nich, bez architektov svetlých zajtrajškov? To nám nemali urobiť, len tak, bez ničoho, bez prípravy si zomrieť a nás tu nechať napospas osudu! Čo si teraz počneme, teraz, keď už začalo byť všetko tak jasné?

Napred, napred nám ísť treba.

Na zlé sa poľahky zabudne, keď nové je dobré, krásne.

Na zlé sa poľahky zabudne, keď sa nám nestalo.

Turčianske hračkárne, lebo tak sa zase volali, samozrejme nie hneď, načim bolo treba počkať čo povie vrchnosť v Bratislave, Ústred­ný výbor komunistickej strany Slovenska zase čakal, čo po­vie ÚV KSČ v Prahe, no a tí zas nevedeli, čo na to povedia súdruhovia v Moskve, lebo tak to už u nás od nepamäti chodí, že zlé sa presadzuje ľahko a rýchlo, ale napráva pomaly, opatrne a bojazlivo, hračkárne teda prežívali roky šťastného, bezstarostného rozvoja. Skon­čila kórejská vojna, zlepšili sa vzťahy s Čínou, všade tam sa dali vyvážať naše hračky. Perspektíva vyzerala skvelo, takto to už bude naveky.

Jano Sýkora mal v tých krásnych, nádejných šesťdesiatych rokoch svoju prvú lásku Vierku Bartkovú z neďalekej dediny Bystrička, kde mal kedysi svoje letné sídlo prvý prezident republiky T. G. Masaryk, ale to bolo za socializmu tajné, lebo to bol prezident kapitalistickej republiky, a vtedy sa mali naši pracujúci veľmi zle, aj za robotou museli chodiť a on si zatiaľ na letné sídlo, na Slovensko, aby ho doma v Čechách nevideli, veď by mu naši dali, keby to vedeli. Jana hnevalo, že je Vierka súčasne prvá láska aj jeho kamaráta Bojmíra Vrchovského. Až neskôr sa dozvedel, že sa takej dvojici hovorí dvojkolenní bratia. Po niekoľkých neúspeš­ných pokusoch Bojmyša oklamať a zostať s Vierkou sám nakoniec Jano rezignoval a voľné chvíle trávili v trojici.

Šesťdesiate roky netrvali ani celých desať rokov. Prišli Rusi. Na tankoch priviezli svoje poloprázdne, vytrasené cigarety dutinky a sladký tmavý chlieb a vymieňali ich s dorastajúcimi chlapcami za naše dobré, tabakom až po koniec naplnené cigarety.

Chlapcom po niekoľkých dňoch vytrasené dutinky a nejedlý slad­ký chlieb zovšedneli, vrátili sa zase späť k našim slovenským ciga­retám, ktoré lepšie a dlhšie dymili. Hoci už Rusi nemali nič no­vé, čím by prispeli do výmenného obchodu s chlapcami domorodcami, nehanbili sa tu ostať. Na divokom západe ostali dočasne naveky.

Všetko sa posralo. Dokonca ani to stanné právo nikto nevyhlásil, ako sa všade hovorilo a ako sa naň chlapci tak tešili. Ani len prázdniny im nepredĺžili, čo by už naozaj bolo to najmenej, čo mohli pre nich urobiť.

Veru, nadarmo horeli v oknách sviečky na výročie povstania. Nič to nepomohlo. Rusi sa nás nebáli.

 

 

  • Ján Brezina Spievanie dospievanie,  vydal Rebach s.r.o. , Martin 2001

 

 

 

 

Taký politik ako Igor Matovič sa tu ešte nenarodil

16.12.2021

Igora Matoviča sledujem od prvej chvíle ako sa zjavil na našej politickej scéne. Počas svojho desaťročného pôsobenia v najvyššej politike priniesol celý rad originálnych nápadov, priviedol na scénu celý rad významných osobností. Jeden poslanec vedel napríklad pri skladaní poslaneckého sľubu zahrať poslancom pekne na fujare a ešte k tomu aj v slovenskom národnom [...]

V utorok obsadili antivaxeri z vedeckých kruhov vysielanie ČTV 2 a polícia vôbec nezasiahla

19.11.2021

V utorok večer obsadili antivaxeri z vedeckých kruhov vysielanie ČTV 2 a odvysielali filmový dokument Lovci mikróbov. S manželkou sme si po vzhliadnutí niekoľkých pripomenutí povedali, že to bude asi nejaká Covid propaganda, ale vraveli sme si, že nezaškodí, vypočuť si aj názory druhej strany. Filmový dokument sa tváril spočiatku veľmi nevinne. Príjemným a pútavým [...]

Igor Matovič zachráni občanov pred koronou aj keby ho mali potom za to ukrižovať ako Ježiša Krista

29.10.2020

V tomto blogu kde tu prezradím nejaké tajomstvo, možno aj veľké. A nie je vylúčené, že nejaké dôležité tajomstvo neosvetlím vôbec. Tak to už niekedy chodí. Zvlášť, keď nám hrozí zo všadiaľ korona. Okrem toho, že nám Covid utešene ohrozuje naše zdravie, celkom slušne rozvrátil aj našu spoločnosť. Tridsať percent obyvateľov serie na opatrenia – [...]

karlova ves, električka, bratislava, Segnerovsa

V Karlovej Vsi zrazila električka chodkyňu, skončila v nemocnici

23.04.2024 11:18

Polícia chodcom zdôrazňuje, že sú povinní dať električke prednosť aj na neriadených priechodoch pre chodcov.

kalamita, lykožrút, Čierny Balog

Mimoriadnu situáciu pre lykožrúta rozšírili aj na okresy Revúca a Detva

23.04.2024 10:56

Na lykožrútovú kalamitu v okolí Čierneho Balogu upozornili lesníci začiatkom marca.

medveď, svit

Po cyklistickom chodníku vo Svite sa pohyboval medveď

23.04.2024 10:43

Mesto Svit v Popradskom okrese vyzýva obyvateľov i návštevníkov na opatrnosť.

sunak

Rada Európy aj OSN kritizujú plány Británie na deportácie migrantov do Rwandy

23.04.2024 10:35

Migrantov by mali deportovať bez ohľadu na ich pôvod, ak prídu do Británie nelegálne.

jabrezina

Tak si myslím ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 40
Celková čítanosť: 262019x
Priemerná čítanosť článkov: 6550x

Autor blogu