Založ si blog

Dôchodcovia sú časovaná bomba slušnej spoločnosti. Bomba, ktorá ticho tiká v každej normálnej rodine.

V posledných týždňoch začala našou domácou politickou scénou rezonovať nová spoločenská téma. Zastropovanie veku odchodu do dôchodku v ústave. SMER navrhuje zadefinovanie tejto hranice na úrovni 65 rokov, SNS požaduje 64, koaličný Most Hít čaká na diskusiu v parlamente, ale v princípe je proti. Opoziční Obyčajní ľudia / OĽANO / sú tentokrát  za obyčajných ľudí  – navrhujú hranicu 65 rokov a požadujú zvýhodnenie veku odchodu pre ženy  o jeden rok za každé starostlivo vychované dieťa.

Kritérium starostlivosti bude splnené, ak dieťa ukončí aspoň učňovskú školu. Po dlhých rokoch pôsobenia Igora Matoviča v politike, po jeho nekonečných tlačovkách a exhibičných módnych prehliadkach v tričku s nápisom Fico je zlodej, ktorými chcel Fica asi doviesť ku konštruktívnemu vyjednávaniu s opozíciou v prospech občanov tohto štátu, konečne jeden konštruktívny a hádam aj celkom rozumný návrh.

„ Dobre vravíš. Až mi je to čudnô“, ako vravieval pred vyše dvadsiatimi rokmi skvelý Jaro Filip v legendárnej humoristickej relácii Apropo TV.

 

Samozrejme SAS sú proti. Dôsledne, ako vždy, chránia záujmy našich detí, chránia vyrovnaný rozpočet, bojujú za prosperitu tejto krajiny a našu budúcnosť. A bojovať za krajšiu budúcnosť je v politike ten najlepší biznis. Asi preto, že plnenie ušľachtilých cieľov budúcnosti sa nedá kontrolovať. Rozhodne nie dnes. To vedeli už aj komunisti. Preto najradšej budovali krajšie zajtrajšky.

 

Sme rodina je opatrne za.

Kotlebovcov sa na názor nikto nepýta. Ale určite budú bojovať za naše slovenské národné záujmy.

Takto nejako sú zatiaľ rozdané karty. S očakávaním som preto sledoval televíznu debatu našich politikov na túto tému v nedeľňajšej relácii O 5 minút dvanásť.

 

Igor Matovič opäť nesklamal. Opäť bol vo svojej štandardnej forme. Zlý Fico a Smer vytvoril najprv bubáka – neustály rast hranice odchodu do dôchodku,  a teraz  chcú zrazu svoj vlastný schválený princíp obmedziť ústavným zákonom len aby sa zapáčili voličom lebo majú problémy a klesá im popularita. Tradičný Ficov a smerácky populizmus. A túto nesmiernu filozofickú hĺbku a štátnickú múdrosť zopakoval aspoň dva, možno trikrát. Darmo mu zástupca strany Most hít pripomenul, že s tým vtedy súhlasila aj celá opozícia včítane OĽANO, lebo sa to zdalo správne vzhľadom na demografické krivky vývoja.

/ Komentovať, že jeho podpora Ficovho návrhu nemá nič spoločné s populizmom, naopak, Matovič si asi chce týmto gestom pohnevať voličov, asi nemá zmysel.  A ženskú časť voličského spektra svojimi obdivnými rečami o ťažkom postavení pracujúcej ženy a matky chce už úplne rozzúriť. A určite to vôbec,  ale vôbec nesúvisí s oznámením prezidenta Andreja Kisku, že nebude už kandidovať v prezidentských voľbách, ale „ cíti osobnú zodpovednosť  za to,  aby pomohol ku zásadnej zmene štýlu vládnutia na Slovensku“. A k tomu chce prispieť svojim vstupom do politiky v najbližších voľbách. Možno so svojou vlastnou politickou stranou, možno s Progresívnym Slovenskom – ak to náhodou nie je to isté. /

Ale Matovič sa „blisol“ aj odbornými úvahami.

Peniaze na toto zastropovanie budú, keď už prestane Fico a SMER kradnúť.

Zastropovanie veku odchodu do dôchodku v ústave zabráni politikom v budúcnosti aby mohli svoje rozkrádačky riešiť na úkor našich dôchodcov, tak ako to robil Fico, SMER a celá koalícia.

Fico a Danko teraz budú pred svojimi voličmi populisticky súťažiť o to, kto posunie vekovú hranicu pre odchod do dôchodku nižšie. Ale pritom nebude on, čestný a principiálny politik Igor Matovič, asistovať, ani to nebude podporovať. / že od prvej chvíle navrhoval Fico 65 rokov a Danko 64 rokov je asi detail. Takže aká súťaž o posúvanie hranice ? /

No a ďalšia podstatná otázka – ide OĽANO ten návrh vlastne podporiť, alebo nie?

A pokiaľ nie, načo bolo dobré celé to divadlo v tlači o dôchodcoch a zrobených ženách? Hádam nie preto, aby dôchodcovia a naše zrobené ženy videli ako na nich dobrý Igor Matovič myslí, ale vidíte … zlý Fico a zlý Danko. Keď sa nedá, tak sa nedá. / Nie, Igor Matovič rozhodne  nie je populista. On to hrá na dve strany. A vždy na seba. /

Okrem zrobených žien sa Igor Matovič viackrát dotkol aj podpory rodiny. Kde tu spomenul nedostatok voľných miest v škôlkach, kde tu ostro a nebojácne pomenoval protirodinnú politiku SMERu a súčasnej koalície.

Viackrát sa osopil na ostatných prítomných politikov, že tu je jediný komu na prorodinnej politike záleží, kto tu o nej hovorí. Ostatné politické subjekty, a je jedno či tie koaličné, alebo opozičné, na rozdiel od OĽANO,  o tom nehovoria vôbec. Chvíľami bol touto skutočnosťou tak dojatý, že som sa obával, že zrazu položí ruku na plece svojmu opozičnému kolegovi z SAS a povie „ Eugen, ja už nemôžem, dokonči to za mňa. Ja už nemôžem,“ a odíde zo scény. Pretože Igor Matovič je, ako vieme citlivý človek.

 

Nuž, možno by mohol milému Igorovi Matovičovi niekto súdny v jeho politickej eseročke vysvetliť, že témou diskusie bol návrh ústavného zákona na  zastropovanie veku odchodu do dôchodku a nie podmienky pre rozvoj rodiny na Slovensku. A že teda nemusí až tak žialiť nad neľudskosťou ostatných politikov. Že oni sa len, na rozdiel od neho, držali stanovenej témy. Nemusíme ich preto hneď vnímať ako nejaké protirodinné živly. Lenže pochopí to Igor Matovič? A je v OĽANO niekto súdny a zároveň aj odvážny aby mu to povedal?

 

A hlavne. Nájde sa niekto, kto mu poradí, aby aj naďalej radšej robil niekoľko tlačoviek do týždňa. Nech predstúpi pred kamery a odvážne, chránený poslaneckou imunitou,  si podá koho chce a čo chce, nech si tam za seba kľudne postaví nemé krovie zo svojich súkmeňovcov, ale preboha, nech nelezie do televíznej debaty, kde sú aj iní politici, lebo to už u neho hraničí možno aj s chorobným masochizmom. Iný by na jeho mieste taký debakel hádam ani nerozchodil a on to možno vo svojej eseročke ešte oslavuje.

 

Komentovať jeho mimoriadny cit pre štátnické vystupovanie a schopnosť pre vytvorenie priaznivej atmosféry pre ďalšie konštruktívne rokovanie nemá zmysel, je známy. Tak tomu bolo aj teraz. Nuž sa nečudujme, že mu pred koncom relácie Erik Tomáš zo SMERu povedal, že je daňový podvodník a ešte to aj na výzvu Igora Matoviča zopakoval. Chcel by som byť pri rokovaní koalície s Igorom Matovičom o znení tohto zákona a vidieť ako spolu rokujú. Ale možno by som bol prekvapený.

 

Rozoberať vystúpenia ostatných politikov hádam ani nie je treba. Odviedli štandardný výkon, kultivovane tlmočili postoje a názory svojich politických strán. Ani nesklamali, ani neprekvapili.

 

Prekvapilo ma však, ako málo sa v diskusnej relácii hovorilo o dôchodcoch. Skoro vôbec. Teda, niežeby tam toto slovo v rôznych obmenách nezaznelo, to určite nie. Len o dôchodcoch tam naši politici nehovorili temer vôbec. Ale tak je to aj vo väčšine komentárov v našich médiách.

 

Ale o tom v druhej časti úvahy – Mýty a legendy o odchode do dôchodku

 

Taký politik ako Igor Matovič sa tu ešte nenarodil

16.12.2021

Igora Matoviča sledujem od prvej chvíle ako sa zjavil na našej politickej scéne. Počas svojho desaťročného pôsobenia v najvyššej politike priniesol celý rad originálnych nápadov, priviedol na scénu celý rad významných osobností. Jeden poslanec vedel napríklad pri skladaní poslaneckého sľubu zahrať poslancom pekne na fujare a ešte k tomu aj v slovenskom národnom [...]

V utorok obsadili antivaxeri z vedeckých kruhov vysielanie ČTV 2 a polícia vôbec nezasiahla

19.11.2021

V utorok večer obsadili antivaxeri z vedeckých kruhov vysielanie ČTV 2 a odvysielali filmový dokument Lovci mikróbov. S manželkou sme si po vzhliadnutí niekoľkých pripomenutí povedali, že to bude asi nejaká Covid propaganda, ale vraveli sme si, že nezaškodí, vypočuť si aj názory druhej strany. Filmový dokument sa tváril spočiatku veľmi nevinne. Príjemným a pútavým [...]

Igor Matovič zachráni občanov pred koronou aj keby ho mali potom za to ukrižovať ako Ježiša Krista

29.10.2020

V tomto blogu kde tu prezradím nejaké tajomstvo, možno aj veľké. A nie je vylúčené, že nejaké dôležité tajomstvo neosvetlím vôbec. Tak to už niekedy chodí. Zvlášť, keď nám hrozí zo všadiaľ korona. Okrem toho, že nám Covid utešene ohrozuje naše zdravie, celkom slušne rozvrátil aj našu spoločnosť. Tridsať percent obyvateľov serie na opatrenia – [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

jabrezina

Tak si myslím ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 40
Celková čítanosť: 262060x
Priemerná čítanosť článkov: 6552x

Autor blogu